HVO brandstof op locatie

HVO30, HVO50, HVO100

Hydrotreated Vegetable Oil

HVO brandstof = bio brandstof

HVO brandstof (Hydrotreated Vegetable Oil) is een synthetische biobrandstof die wordt gemaakt uit afvalstromen en die geschikt is voor de aandrijving van bestaande dieselvoertuigen.

Om deze brandstof te verkrijgen uit afvalstromen wordt deze eerst vergast. Dit wordt ook wel Pyrolyse genoemd en in deze fase ontstaat synthetisch gas. Met behulp van een Fischer-Tropsch-achtige methode wordt vervolgens het gas omgezet naar vloeistof. Biomass-to-liquid bevat zeer weinig zwaveldeeltjes en aromaten, die kunnen bij verbranding in de motor dus ook niet vrij komen. Dit verlaagt de fijnstof uitstoot en de zwaveluitstoot wordt zelfs teruggebracht tot bijna 0 gr/km.

HVO brandstof en hernieuwbare energie

HVO diesel wordt ook wel een 2e generatie biobrandstof of biodiesel genoemd, omdat het gemaakt wordt van hernieuwbare en duurzame grondstoffen die niet concurreren met de voedselketen . De brandstof is fossielvrij en biologisch afbreekbaar. Met HVO kan tot wel 89% CO₂ worden bespaard in de gehele keten.

Hieronder is te zien welke CO₂ besparing te behalen is met HVO.  Hoe hoger het percentage HVO dat bijgemengd is, des te groter is de CO₂ reductie.

HVO brandstof tabel CO2-uitstoot reductie

Bron: CO₂ emissiefactoren

 

Voordelen van HVO brandstof

  • Direct te gebruiken in je bestaande wagenpark
  • Fossielvrij
  • Biologisch afbreekbaar
  • Geen aromaten en nauwelijks zwavel
  • Tot 89% CO₂ reductie
  • Laten ophalen en direct aftanken door Shell TapUp

De duurzaamheid van de productieketen van hernieuwbare brandstoffen wordt via ISCC certificering gegarandeerd. ISCC staat voor International Sustainability and Carbon Certification.

Als je het verschil tussen Shell GTL Fuel en HVO wil weten, lees dan onze blog.