Vraag van vandaag: ook last van het chauffeurstekort?

Shell TapUp, januari 2019

calculatingtool

Tijd besparen? Bereken nu

  • Group meer werk, minder personeel
  • Group landelijk probleem
  • Group kerntaken beleggen

Een vraag die wij dikwijls van de fleetmanagers bij onze klanten krijgen is of wij er ook last van hebben, dat chauffeurstekort. Deze vraag komt met name uit de transportsector, waar de werkdruk stijgt en het tekort aan personeel oploopt.

Trend: meer werk, minder personeel

Consumenten zijn het door de komst van de e-commerce bedrijven al jaren gewend: vandaag besteld, morgen in huis. In de zakelijke markt zien wij een zelfde trend ontstaan. Leveringen gaan steeds vaker in kleinere hoeveelheden, en vaker achter elkaar. Bedrijven houden hun eigen voorraad niet meer langdurig aan, maar zorgen ook voor een tijdige en slimmere logistiek. Het nadeel: er komen steeds meer taken bij het logistiek personeel te liggen dat eigenlijk geen onderdeel uitmaakt van hun kerntaak. Er komen ook steeds meer kilometers op de weg. Niet alles valt te digitaliseren en er is een landelijk tekort aan logistiek medewerkers. De prijzen stijgen niet voldoende om de gestegen kosten voor brandstof en personeel te compenseren; dit zorgt ervoor dat de winst in de transportsector op het laagste niveau in jaren is.

(Deze cijfers komen uit de nieuwste conjunctuur-enquête, die Transport en Logistiek Nederland elk kwartaal uitvoert.)

Schaarste-index toont landelijk probleem

Tempo-Team brengt ieder kwartaal gegevens uit verschillende bronnen bij elkaar en maakt exclusief voor Logistiek.nl een arbeidsmarkt schaarste-index. De cijfers over het derde kwartaal 2018 laten een tekort voor alle regio’s in Nederland zien, met name rond Gouda is de markt extreem krap. Logistiek.nl en Tempo Team geven aan: Overal is sprake van minimaal een ‘krappe’ tot ‘zeer krappe’ markt. In het derde kwartaal van 2017 kende Nederland nog een ‘ruime’ arbeidsmarktregio en acht ‘gemiddeld’ krappe arbeidsmarktregio’s. Heel Nederland ziet er daardoor rood en donkerrood uit.

Kerntaken beleggen bij de juiste partij

Tot nu toe hebben we bij Shell TapUp het geluk gehad dat er continu voldoende aanmeldingen zijn om bij ons te komen werken. Shell TapUp’s Mobile Service Champions, zo noemen wij onze chauffeurs, gaan er dagelijks op uit om het werk van andere chauffeurs makkelijker en leuker te maken. Onze Champions tanken de voertuigen van onze klanten op locatie af, zodat de chauffeurs dit niet meer zelf hoeven te doen. Voor de chauffeur betekent dit: Niet meer omrijden naar het juiste tankstation en niet meer in de rij wachten op je beurt. Voor het bedrijf betekent het minder kilometers op de weg en efficiënter gebruik van het wagenpark waardoor de brandstofkosten omlaag gaan. Daarnaast wordt er minder tijd besteed aan een activiteit die niet tot de kerntaken van de chauffeur hoort. En daar zit de echte winst!

Ook tijd besparen?

Bereken hier je voordeel