Milieuzones

Shell TapUp, Februari 2020

  • Group Milieuzones
  • Group Regelgeving
  • Group Toekomst

In steeds meer steden en gemeenten kom je milieuzones tegen. Maar hoe zit het nou precies? Hoe weet je of jij deze zone in mag met jouw dieselvoertuig? In welke steden je die milieuzones vindt en welke regels daar gelden? Of je toegang hebt tot een milieuzone hangt af van de emissieklasse van je voertuig. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon een voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig. In dit artikel vind je per voertuigtype welke regels precies gelden en hoe je rekening kan houden met de toekomst.

Regels voor diesel vrachtauto’s

Op het moment zijn er in Nederland 13 gemeenten die een milieuzone voor diesel vrachtauto’s hebben. Het toegangsbeleid voor deze zones blijft voor vrachtauto’s tot 2022 grotendeels gelijk. Je kan in deze gemeenten twee verschillende situaties tegenkomen. Gemeenten hebben namelijk tot 29 oktober 2020 de tijd om de nieuwe verkeersregels voor milieuzones in te voeren. Zo hanteren sommige gemeenten nog de oude regels en andere al de nieuwe. De oude verkeersregels zijn herkenbaar aan de verkeersborden bij de milieuzone. 

Heeft de gemeente een milieuzone volgens de nieuwe regels ingevoerd? Dan kom je een groene milieuzone tegen. In deze zones zijn alleen diesel vrachtauto’s toegestaan met een emissieklasse van 4 of hoger.

Belangrijk om te weten is dat per 1 januari 2022 er strengere toegangseisen voor diesel vrachtauto’s in milieuzones gelden. Vanaf die datum hebben alleen diesel vrachtauto’s met emissieklasse 6 of hoger toegang tot milieuzones. Daarnaast kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 nul emissie zones voor vrachtauto’s invoeren in hun gemeenten. In deze zones mogen alleen elektrische vrachtauto’s komen die geen schadelijke stoffen uitstoten.

Personen- of bestelauto op diesel

Op het moment zijn er 3 steden in Nederland die een milieuzone hebben voor personenauto’s of bestelauto’s die op diesel rijden: Amsterdam, Arnhem en Utrecht. In deze steden kan je ook de twee verschillende situaties tegenkomen. Voor gemeenten met de oude verkeersregels gelden de oude verkeersregels herkenbaar aan de verkeersborden bij de milieuzone.

Heeft de gemeente een milieuzone volgens de nieuwe regels ingevoerd? Dan kan je twee soorten milieuzones tegenkomen. Een gele milieuzone, hier mag je in met een emissieklasse van 3 of hoger, of een groene milieuzone, hier mogen alleen voertuigen met een emissieklasse van 4 of hoger in.

Overweeg je om een nieuwe dieselauto aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat per 1 januari 2025 gemeenten strengere eisen kunnen stellen. Vanaf die datum mogen alleen diesels met emissieklasse 4 of 5 en hoger de milieuzone in. Daarnaast kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 nul emissie zones invoeren in hun gemeenten. Deze nul emissie zones gelden voor vracht- en bestelauto’s. Heb je een bestelauto? Dan mag je deze zone alleen in als jouw bestelauto elektrisch is en geen schadelijke stoffen uitstoot.

Weet je niet zeker in welke emissieklasse jouw wagenpark valt? Dat kan je hier checken.