Hoe Shell TapUp bijdraagt aan de energietransitie

Shell TapUp, Februari 2020

  • Group Energietransitie
  • Group Ontwikkelingen
  • Group Electrificeren

De energietransitie is in volle gang. Elk bedrijf is er wel op de een of andere manier mee bezig. In één generatie fossielvrij, dat is wat we met elkaar willen bereiken. Het klimaatakkoord en de doelen die we met elkaar in Nederland hebben vastgesteld, helpen ons in de goede richting. Maar vooralsnog wordt er vooral veel over gepraat en worden er plannen gemaakt; het concreet beginnen laat soms nog op zich wachten.

Meegaan in de energietransitie

De overstap maken. Dat blijkt erg lastig. Zo hebben veel bedrijven in de afgelopen jaren wel onderzoek gedaan naar hoe ze bijvoorbeeld elektrische wagens kunnen implementeren in hun huidige processen. Hier kwamen ze vaak verschillende obstakels tegen als bereik en prijs. Wij merken vaak dat een heroverweging tot het vernieuwen van de vloot een aantal jaren naar achteren wordt geschoven.  

Maar waarom zou je zo lang wachten, als je nu al iets kan doen? OEM’s (Original Equipment Manufacturers) hebben tijd nodig om duurzamere wagens schaalbaar te produceren en zo betaalbaar te maken. Maar niets doen in de tussentijd is geen optie. Met Shell TapUp bieden wij een oplossing die vandaag al toepasbaar is én waarvoor geen grote investering nodig is. Wanneer je kiest voor HVO brandstof op locatie, verminderen we samen de CO₂-uitstoot van je wagenpark tot wel 89%.

De overstap naar elektrificeren

Maar hoe maak ik dan straks die laatste stap naar bijvoorbeeld vrachtwagens die op waterstof rijden? Momenteel is de problematiek dat er voor waterstof weinig tankstations zijn waardoor investeren in een wagenpark op waterstof risicovol is. Tegelijkertijd wordt de bouw van nieuwe waterstofstations gebaseerd op de vraag uit de markt. Aan beide kanten is er een investering nodig en zijn de risico’s dus hoog. Want stel je bouwt een waterstof tankstation en wat blijkt? Niemand in deze buurt investeert in wagens die rijden op waterstof. Andersom kan je als bedrijf in bijvoorbeeld Maastricht een wagen op waterstof willen, maar wordt hier in de buurt misschien geen infrastructuur voor waterstof neergelegd.

De oplossing hiervoor is wat ons betreft een mobiele brandstof infrastructuur, wat in kan spelen op individuele behoeften. Met Shell TapUp deden we dit al eerder. Zo leverden we binnen een maand GTL, nadat de vraag van de klant duidelijk werd, en maakten we ook de stap naar HVO in een paar maanden. Wanneer het moment daar is dat klanten behoefte hebben aan waterstof on demand, zullen wij ervoor zorgen dat ook dit mogelijk is. Zo ben je als bedrijf niet afhankelijk van de investering in tankstations en word je bediend in de timing die je zelf kiest.

Wil je nu al verschil maken met je bestaande wagenpark? Bekijk dan hier onze service.